BMC_Header_voetafdruk

Bewust van je omgeving

Als tuindersdochter heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat dit een zegen is. Ik wéét waar een spruit vandaan komt en ik wéét hoe een tomaat groeit. Ik weet als de beste hoe je bloemen snijdt en lang op tafel kan laten staan. Een bosje bloemen recht bossen doe ik, bij wijze van, met mijn ogen dicht. En nee ik tel nooit tot drie; je kijkt tot 5, dan doe je er 3 bij en dan nog 2. Don’t ask me why.. Ik ben niet bewust opgegroeid in een duurzaam en milieu bewust gezin. Ik wist tot mijn studie niet wat een voetafdruk was, behalve die je ziet in het zand als je loopt. Mijn moeder scheidde wel het glas en het karton. Ik vond het vooral leuk om glas heel hard in de glascontainer te gooien. En volgens mij was het ook meer dat de grijze bak dan niet zo snel vol zat. We gebruikte vaak dingen meerdere keren en wassen werd alleen gedaan als je kleding vies was. Ik refereer dat nog steeds naar een groot gezin. Toch heeft het bij mij wel degelijk iets gedaan om je eten niet zomaar weg te gooien maar ook een kliekjes dag te houden. De verwarming niet snel te hoog te zetten en wasgoed buiten te hangen. (Ik kan zo genieten van een droogmolen en straks in ons nieuwe huis hebben we er één).

Jouw voetafdruk

Als je weet waar je groentes, bloemen en bijvoorbeeld fruit vandaan komt en ook weet hoe dit groeit en dat het een machtig mooi proces is. Dan sta je ook bewust in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer. Ik moest mijn vriend leren dat groentes seizoens afhankelijke producten zijn. “Maar ze liggen toch altijd in de supermarkt?” Ja dat klopt! En hij wist ook echt wel dat een groente onder bepaalde omstandigheid groeit. Maar een Spaanse aardbei in de winter is echt niet te vergelijken met een Westlandse aardbei in de zomer. Bovendien kan je jezelf de vraag stellen: Wil ik dat mijn voedsel worden verscheept voordat ik het eet of wil ik dat alles zo dicht mogelijk bij mij vandaan komt? Zo verklein je bijvoorbeeld al je voetafdruk.

Toen ik begon met Bakken met Cill was ik nog niet bezig met welk verpakkingsmateriaal ik nodig had om de boxen te verkopen. Ik wist nog niet dat ik bakboxen ging verkopen 😉 Nu is dat wel anders. Persoonlijk vind ik dat je best een doosje of papier van eco materiaal kan gebruiken. Maar daarbij hoort eerst de vraag: Heb ik dit echt nodig? Bestel dan ook niet veel te veel.

Paperwise papier

Ik probeer met mijn verpakkingsmateriaal rekening te houden om altijd ecologisch papier te gebruiken. Ik vind het ook altijd zo’n gezellig kleurtje hebben. Wit is altijd zo agressief wit. De laatste bestelling die ik deed waren kaartjes gemaakt met het label Paperwise. Dit papier is gemaakt van landbouwafval hoe tof! het productieproces is CO2 neutraal en het is 40x sneller voorhanden dan een boom te laten groeien. Bovendien kan het papier tot wel 7x gerecycled worden en heeft het een levensduur van 100 jaar!

Ik word hier dus helemaal enthousiast van! Ik hoop jij ook. Bakken met Cill werkt duurzaam en dat zal in de toekomst alleen maar groeien.