Hartig/ Nieuw/ Taart

Hartige Pompoentaart

Hartige pompoentaart recept

De hartige pompoentaart is wel een van de makkelijkste en lekkerste taarten die ik maak. Hij is ook op zo veel momenten een succes. Lunch, diner, snack.. Ja eigenlijk is deze taart altijd goed! De volgende dag is deze ook nog zo lekker om mee te nemen bijvoorbeeld.

Je hebt niet veel nodig. Ik heb vaak nog wel een paar vellen hartig deeg in de vriezer liggen en dan heb ik eigenlijk alleen een pompoen nodig. Een paar uien en noten zijn altijd wel ergens vandaan te sprokkelen. De ene keer met spekjes en de andere keer weer zonder. Ik gebruik vaak een kleinere springvorm van zo’n 15-18cm en ik gebruik dan 5 plakjes deeg. Neem je een grotere vorm, zorg dan voor nog een plakje deeg, maar maak de rand echt niet te hoog. Bij mijn vorm is de rand misschien 3 a 4 cm. Bij een grotere vorm kan de rand dus nog lager zijn.

Is het bij jou altijd een enorm karwei om de pompoen te snijden? Mijn grootste tip is: zorg voor een scherp mes. Ja deze zijn kei duur! Maar je doet er ook je leven mee. Je kunt hem altijd laten slijpen of zelf een aanzetstaal pakken. Okee vervolgens snijd je pompoen in de lengte doormidden en verwijder je de pitten. (of droogt deze en stopt ze in de grond) Dan snijd je reepjes van ongeveer 3 cm breed. Dat reepje leg je op zijn zei. Dan kan je dus heel gemakkelijk het vel van de pompoen afsnijden. Daarna kook je de pompoen niet te lang. Hoe steviger de pompoen, hoe steviger de puree!

Hartige taart

Wel jarig maar geen zin in een zoete verjaardagstaart? Maak eens deze hartige pompoentaart of een andere hartige taart. Je doet vaak mensen een plezier, want echt niet iedereen is van de zoete taarten. Benieuwd naar andere hartige taarten? Bekijk mijn andere recepten en bak lekker eens met groentes.

Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties. Tag me in de #cillbaksel en bakse!

Hartige Pompoentaart

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waarderingen)
Laden...
Porties: 4
Bak/kook tijd: 20 minutes

Ingrediënten

  • 1 Flespompoen
  • 2 Rode uien
  • 1 Geitenkaasje of feta
  • Handje walnoten
  • Handje pompoenpitten
  • 1 el Honing
  • 1,5 el Bruine bastard suiker
  • 5-6 Vellen 'hartige deeg'
  • Zout/peper
  • 1 tl Tijm of Italiaanse kruiden
  • optioneel: Spekjes

Instructies

1

Zet de oven om 180 graden op de stand hetelucht.

2

Snijd de pompoen, hierbij is het belangrijk dat je een scherp mes gebruikt. Halveer in de lengte, daarna repen van 3cm en dan pas het vel eraf snijden. Snijd de pompoen dan in vierkantjes van 3 bij 3cm.

3

Kook de pompoen ongeveer 10 minuten. Niet te lang doorkoken, hij mag best stevig blijven.

4

Haal het hartige deeg uit de vriezer en leg de plakjes alvast op het aanrecht, zodat deze kunnen ontdooien.

5

Vet de springvorm in en leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.

6

Pureer de pompoen stukjes met de kruiden en peper en zout naar smaak.

7

Leg het deeg in de springvorm en maak niet een te hoge rand!

8

Doe daarna de puree in de springvorm, druk het een beetje aan en schuif voor 10 min in de oven.

9

Ondertussen snijd je de uien in halve ringen. Bak deze een beetje glazig aan en doe de bruine bastard suiker erbij. Wanneer de suiker is opgelost kan het gas of de plaat uit.

10

Optioneel: Bak de spekjes aan.

11

Wanneer de 10 minuten voorbij zijn, haal je de springvorm uit de oven en laat de oven aan.

12

Vul de taart nu met alle ingrediënten: spekjes, uien, zaden en noten, kaas erop en drizzel de honing over de taart.

13

Schuif de taart weer 10 minuten in de oven.

14

Klaar is kees!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter