Bakweetjes

Hetelucht of boven- en onderwarmte?

Naar mijn idee wordt de ovenstand hetelucht 9 van de 10 keer gebruikt voor alle baksels. Je hebt hier ook wel een multifunctionele ovenstand te pakken. Echter gebruik je zelden de stand hetelucht voor een baksel. Recepten worden eigenlijk altijd geschreven op boven- en onderwarmte. In bakboeken staat het er vaak duidelijk bij vermeld als dit niet zo is. Iedere oven heeft deze stand, want sinds 1900 is onze functie van de oven die we sinds die tijd kennen niet veranderd.

Recepten worden altijd geschreven op boven- en onderwarmte.

Tegenwoordig hebben ovens wel 30 standen en kunnen ze zichzelf zelfs schoonmaken. (ik zoek nog zo’n huis) 😉 Maar wat die standen eigenlijk zeggen is: Pizzastand; enkel onderwarmte. Hetelucht 3D; niets meer of minder dan hetelucht etc. Je kunt dus een hoop euro’s uitgeven aan een oven die eigenlijk twee dingen moet kunnen. 1. een constante temperatuur houden. 2. sowieso de boven- en onderwarmte stand hebben.

De ‘beste’ oven

Op dit moment ben ik zelf opzoek naar een nieuwe oven en ben ik als Sherlock Holmes opzoek naar informatie over ovens, merken, functies, reviews en natuurlijk moet het er ook een beetje leuk uitzien. Wat mij op dit moment opvalt is dat de nieuwste oven wordt neergezet als ‘de beste’ oven. Ja hartstikke leuk keukenverkopers, maar zo werkt het natuurlijk niet voor echte (amateur) bakkers. 😉

Ik screen op dit moment alle Europese merken. Ik heb de Italiaanse al gehad en ook de Chinese. Laatst kreeg ik de tip: ‘Let op ‘grote’ merken die vroeger hele goede producten leverden, maar nu zijn overgenomen. Nog wel het mooie uiterlijk hebben, maar motorisch niet heel best zijn’. Ook ben ik laatst opzoek gegaan naar de klantenservice van merken. Wat schrijven gebruikers überhaupt over de producten? Ik kom uit de marketing dus ik weet dat mensen veel vaker iets delen als het negatief is, dan dat ze een positieve review achterlaten. Ik neem het dus niet allemaal 100% over als alles alleen maar slecht is. Wat wel in de recensies naar voren kwam is dat van bepaalde merken klantenservices nauwelijks te bereiken zijn. Wie zit er op te wachten op 3 weken of langer geen oven, geen reactie en vooral niet bakken. Wanneer ik heb gekozen zal ik dit verhaal aanvullen of een link naar een nieuw verhaal toevoegen.

Sinds 1900 bakken we al met dezelfde oven

Kortom: bakken doe je op boven- en onderwarmte en vaak op een hoge temperatuur. Zoals Robert van Beckhoven zegt: “Je bent een bakker, geen droger”. Gebruik je wel hetelucht? Verminder je temperatuur met zo’n 10 to 15%. Leer vooral goed je eigen oven kennen.

En wil je toch die pizzastand? Zet je boven- en onderwarmte aan. Zet je bakplaat in je oven net iets onder het midden, terwijl de oven voorverwarmt. Dan zal je pizza dus meer onderwarmte krijgen dan bovenwarmte en krijg je ook een heerlijke pizza. Of koop die uber oven. Lets go! Als je maar bakt! Bekijk eens deze nieuwe recepten.

Dit vind je misschien ook leuk